Lichte tot matige alcoholconsumptie verlaagt risico op kanker

Print Friendly, PDF & Email

DELFT, 4 juli 2013 – Lichte tot matige alcoholconsumptie is zowel bij mannen als bij vrouwen niet alleen geassocieerd met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, maar ook met een kleine verlaging van het risico om te overlijden aan kanker. Maar zwaar drinken verhoogt het risico op overlijden aan kanker. Dit blijkt uit een meta-analyse op basis van 18 studies, die onlangs werd gepubliceerd in Annals of Oncology.

Chinese onderzoekers hebben een overzichtsanalyse uitgevoerd naar de relatie tussen alcoholconsumptie en het risico om aan kanker te overlijden. Een dergelijke analyse is nog niet eerder uitgevoerd. In totaal namen zij 18 internationale studies mee in hun analyse met in totaal ruim 48.000 mensen die aan kanker zijn overleden. Het betrof 7 studiepopulaties uit Azië, 4 uit Europa en 7 uit Noord-Amerika.

Zij vonden een J-vormige relatie, waarbij lichte tot matige alcoholconsumptie (gemiddeld 12,7 gram alcohol per dag, overeenkomend met ca. 1,25 glas per dag) een kleine verlaging van 3% van het risico op overlijden aan kanker liet zien. Bij consumptie van gemiddeld 22,3 gram per dag (ca. 2,25 glas per dag) is het risico weer gelijk aan het risico van mensen die zelden of nooit alcohol drinken. Bij hogere consumptie nam bij ieder extra glas alcoholhoudende drank per dag bovenop die 2,25 glazen, het risico met ca. 5 % toe in vergelijking met mensen die zelden of nooit alcohol consumeren.

Bij uitsplitsing van de gegevens naar mannen en vrouwen, werd bij consumptie van 9,1 gram alcohol per dag door vrouwen (overeenkomend met bijna 0,9 glas per dag) een risicoverlaging van 8% gevonden.  Bij consumptie van 17,4 gram alcohol (ca. 1,75 glas per dag) was het risico weer gelijk aan het risico van vrouwen die zelden of nooit alcohol drinken.

Bij de mannen vonden de onderzoekers bij consumptie van 12,8 gram alcohol per dag (overeenkomend met 1,3 glas per dag) een risicoverlaging van slechts 1%. Bij consumptie van 20,1 glas (ca. 2 glazen per dag) was het risico weer gelijk aan het risico van mannen die zelden of nooit alcohol dronken, om daarna min of meer lineair door te stijgen met ca. 5% per dagelijks gedronken extra glas alcoholhoudende drank .

De onderzoekers concluderen dat de gegevens uit deze meta-analyse bevestigen dat aan zwaar drinken gezondheidsrisico’s verbonden zijn, maar dat licht tot matig drinken (≤ 1,25 glas per dag) ook met het oog op het risico op overlijden aan kanker een (kleine) verlaging van het risico geeft. Uit andere onderzoeken weten we al dat licht tot matig drinken van alcohol ook positieve effecten heeft op hart- en vaatziekten maar dat het wel het risico op het krijgen van kanker in het mond/halsgebied verhoogt en bij vrouwen het risico op het krijgen van borstkanker verhoogt.

Bron: Jin M et al. Alcohol drinking and all cancer mortality: a meta-analysis. Ann of Oncology (2013) 24: 807-816 en Drinks