Wijnwetenswaardigheden Juli 2014

Print Friendly, PDF & Email

Wijnwetenswaardigheden Juli 2014
Aangeboden door De Wijnhoeve

Spanje – Minder zuren in Cava
Binnen de cava-industrie bestaan serieuze plannen om de eisen voor de minimumzuurgraad van de druiven aan te passen. Concreet betekent dit een verlaging van 5,5 naar 5 gram per liter. De maatregel wordt ingegeven door problemen met te rijpe druiven, die deels worden toegeschreven aan veranderende klimatologische omstandigheden. De zomers zouden te warm geworden zijn, waardoor druiven te veel alcohol en te weinig wijnsteenzuur ontwikkelen. Regelmatig wordt daarom door producenten wijnsteenzuur toegevoegd aan de basiswijnen voor Cava. De verwijzing naar (te) warme zomers lijkt niet uit de lucht gegrepen. In juli 2013 bedroeg de gemiddelde temperatuur in heel Spanje 25 graden Celsius, 1,6 graden boven het gemiddelde van de periode 1971-2000.

Uruguay – Oogst 2014
Uruguay heeft het net als andere, zij het veel grotere, wijnlanden in Zuid-Amerika lastig gehad met zijn oogst 2014. Ook hier vroor het in oktober gemeen en regende het in januari te veel voor het mooi. In plaats van de aanvankelijk voorspelde 120.000 ton druiven kon er zodoende maar 92.000 ton worden binnengehaald, goed voor een kleine 700.000 hectoliter wijn. Zeker in vergelijking met het superjaar 2012, toen 140.00 ton geoogst werd, is dat aan de magere kant.

 Internationaal – VS verdingt Frankrijk als grootste wijnmarkt
Volgens recente cijfers van de internationale wijnbouworganisatie OIV is de VS in 2013 Frankrijk voorbijgestreefd als belangrijkste wijnmarkt in de wereld. Dat komt niet omdat Amerikanen ineens zo veel meer zijn gaan drinken, maar omdat de Fransen de fles steeds vaker laten staan. In 2013 ging het om respectievelijk + 0,5 % en -7 %. De VS nam toen 29 miljoen hectoliter voor zijn rekening, Frankrijk 28 miljoen. Daarbij moet overigens wel worden aangetekend dat de Amerikaanse bevolking vijfmaal groter is dan de Franse. De wereld als geheel dronk in 2013 238,7 miljoen hectoliter, 1 % minder dan in 2012. Van dat volume werd de helft geconsumeerd in vijf landen: de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en China. Waarde van dit alles: 73 miljard euro.

Nog steeds ging, volgens de cijfers van de OIV, van al die wijn 98 miljoen hectoliter een grens over, ruim 2 % minder dan het jaar ervoor, maar wel met 1,5 % meer aan waarde. Ging tien jaar geleden nog maar een kwart van alle in de wereld geproduceerde wijn naar het buitenland, tegenwoordig ligt dat aandeel op ongeveer een derde. De Amerikanen drinken volgens de OIV voor 80 % wijn uit eigen land, lees: uit Californië. Fransen zijn echter nog veel meer eenkennig en moeten in dit opzicht zelfs de Argentijnen nog voor zich laten gaan. De VS zijn ondanks de populariteit van hun eigen wijnen wel de grootste importmarkt in de wereld, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. De import daalde daar in 2013 met 5 %. Een uitzondering op de stagnerende consumptie in vrijwel heel Europa vormde Duitsland. De Duitsers dronken in 2013 juist 1,5 % meer wijn dan in 2012. China behoorde dan weer bij de dalers, net als Australië.

Wereldwijd bedroeg de wijnproductie in 2013 278,6 miljoen hectoliter, ruim 9 % meer dan in 2012. Gemiddeld, wel te verstaan, want in diverse Europese landen zag het beeld er iets anders uit. De productie is daarmee na jaren van afname weer terug op het niveau van 2006. Drie landen tekende samen voor 45 % van de mondiale wijnproductie, in volgorde van belangrijkheid naar volume: Italië, Spanje en Frankrijk.

Internationaal – Internetdomeinen .wine en .vin
Het internet krijgt er binnenkort nieuwe domeinnamen bij die eindigen op .wine en .vin. De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) die over de toekenning van domeinnamen gaat, gaf er in maart zijn goedkeuring aan en heeft laten weten geen formele bezwaren te hebben ontvangen. Diverse belangenorganisaties binnen de wijnindustrie, ondermeer in Bordeaux en Napa, hebben echter grote bedenkingen bij de nieuwe domeinnamen en vrezen misbruik dat tot imagoschade kan leiden. Om zulk misbruik door malafide instanties te voorkomen, zouden ze gedwongen zijn om zelf potentieel gevaarlijke domeinnamen te laten registreren en daarvoor te betalen.

Op regeringsniveau zijn de meningen verdeeld. Tot de voorstanders behoort de Amerikaanse overheid, tot de tegenstanders de Franse. De Fransen hebben bij de Europese Commissie een verzoek ingediend om alle .wine en .vin te blokkeren zolang er geen gegarandeerde bescherming is voor geografische herkomstbenamingen. De Amerikanen keren zich op hun beurt tegen speciale rechten voor wijnregio’s of belangengroeperingen vanwege een mogelijke precedentwerking hiervan, maar moeten toegeven dat ICANN niet in de positie verkeert om uit te maken of er kwaadwillige bedoelingen achter een site schuilgaan. Op dit moment hebben zich drie bedrijven aangemeld voor de registratie .wine en een voor .vin. Opmerkelijk genoeg betreft het in het tweede geval een Amerikaans bedrijf met de weinig ‘vineuze’ naam Donuts Inc.!

Argentinië – Oogst 2014
Evenals buurland Chili kende Argentinië een verre van gemakkelijk groeiseizoen. Het hele jaar door wisselden de weercondities sterk. 2014 was in Mendoza het koelste sinds 2001. Het oosten en noorden van datzelfde Mendoza kregen evenals San Juan in september af te rekenen met vorstschade, waardoor de in potentie grote opbrengst door het vele beschikbare (smelt)water van sneeuw sterk gereduceerd werd. Voor sommige wijngaarden met Chardonnay was dat tot 40 %. Zones als Luján de Cuyo en Valle de Uco bleven evenmin gespaard.

Ook het koele weer in februari, maart en april plus regen weer tijdens de pluk, met op tal van plaatsen pourriture van de verkeerde soort als gevolg, leidde tot een verdere reductie van de opbrengst. Het koele weer heeft geresulteerd in wijnen met wat minder alcohol en meer zuren dan gewoonlijk. Voor de kwaliteit van zowel wit als rood is dat goed nieuws.

Australië – Oogst 2014
In tal van Australische wijngebieden is de oogst 2014 nogal klein uitgevallen. Dit geldt voor zowel South Australia en Victoria waar het leeuwendeel van de productie vandaan komt, als voor het verre Western Australia. De reden voor die beperkte opbrengst hiervoor is een weerpatroon met te veel wind, regen en late vorst in het voorjaar. Daar staat dan een goede rijping tegenover dankzij koel maar zonnig weer.

South Australia (Clare Valley, Barossa Valley, McLaren Vale, Eden Valley, Limestone Coast) kende een sterk wisselend groeiseizoen. Een seizoen van extremen met in het voorjaar late vorst en ongewone harde wind tijdens de bloei die de vruchtzetting bemoeilijkte en bladeren deed wegwaaien. Nachtvorst richtte nogal wat schade aan in Barossa en McLaren Vale. Gevolg van dit alles: 30 tot 40 % minder opbrengst dan normaal. De zomer was droog en heet, met zelfs naar Australische normen extreem hoge temperaturen. De pluk begon al eind januari voor wit, begin februari voor rood. Medio februari werd de pluk onderbroken door korte maar overvloedige regenval. Gedurende de rest van de oogst bleef het koel en droog. Hierdoor kon de rijping gelijkmatig verlopen bij relatief bescheiden suikerwaarden en was er geen druk van eventuele ziektes. De kwaliteit lijkt heel goed, met prima zuren in de witte en karakteristieke aromaprofielen voor de rode.

Victoria (Yarra Valley, Mornington Peninsula, Geelong, Heathcote, Grampians, Strathbogie Ranges) had net als South Australia een grillig groeiseizoen. Ook hier werd de bloei ernstig gehinderd, vooral die van Chardonnay en Pinot Noir, met opbrengstverliezen tot wel 50 % . Dat gebeurde niet door wind, maar door lage temperaturen en regen. In de Yarra Valley had men bovendien last van meeldauw. De hete zomer deed de stokken in Victoria geen kwaad. De pluk begon begin februari en eindigde met een periode van koel weer in maart. Hierdoor zijn laat rijpende rassen als Shiraz en Cabernet sterk aromatisch zijn uitgevallen, terwijl ook Chardonnay en Pinot Noir tot de winnaars behoren. Aan concentratie ontbreekt het die laatste twee niet dankzij het kleine volume.

Western Australia (Margaret River, Pemberton, Great Southern)
Een moeilijk begin en een goed einde van het groeiseizoen in de gebieden bij Perth. Margaret River had problemen met veel regen in het voorjaar en ook op ongewenste momenten daarna. De bloei en vruchtzetting werden er negatief door beïnvloed, met bij Chardonnay en Shiraz verliezen tot 70 %, terwijl de vochtige bodem wel extra ziektedruk veroorzaakte. Daarom ook hier een vrij kleine opbrengst. In Great Southern speelden deze problemen niet; daar lag de opbrengst juist wat hoger.

Gunstig was dan weer dat de zomer hier droog was en niet zo warm als in het zuiden en ook dat de condities in de weken van de oogst ronduit perfect waren. Warme dagen afgewisseld met koele nachten maakten een optimale rijping mogelijk. Een happy end derhalve met zeer goede, uitgebalanceerde wijnen die over aromatische intensiteit en goede zuren beschikken. Tot de winnaars behoren ondermeer Cabernet en Shiraz.

Chili – Oogst 2014
Zware nachtvorst van ongekende omvang in het voorjaar is verantwoordelijk voor een van de kleinste Chileense oogsten in jaren. Het zwaarst getroffen waren de knoppen van Chardonnay en Sauvignon bij de witte rassen en Pinot Noir en Merlot bij de blauwe. Vooral in gebieden als Casablanca, Leyda en Bío-Bío waren de gevolgen dramatisch. Gebieden meer landinwaarts kwamen er minder dramatisch van af, maar niettemin. Al met al liggen bij de meeste rassen de opbrengsten 20 tot 50 % onder het normale niveau.

Toch was het niet louter kommer en kwel, want het vervolg van het seizoen was gedroomd qua meteorologische omstandigheden. Het ideale warme en droge weer tijdens voorjaar en zomer in combinatie met terughoudende irrigatie tijdens de zomermaanden gaven geen enkele kans aan ziekten, waardoor 2014 een heel ‘schoon’ jaar was. Het kleine volume ging daardoor gepaard met een voortreffelijke kwaliteit over de hele breedte. De wijnen van druiven als Cabernet, Carmenère en ook Carignan hebben veel concentratie en smaak.
Het onvermijdelijke gevolg van de zo kleine oogst laat zich raden: de prijzen voor bulkwijnen zijn spectaculair gestegen

Frankrijk – Astronomische grondprijzen in de Bourgogne
Wijngaardgrond in de Bourgogne wordt almaar duurder, vooral wanneer het om grands crus gaat. In 2013 steeg de gemiddelde prijs per hectare in de Côte d’Or tot € 515.600, 5 % meer dan in 2012. Dat gemiddelde is samengesteld uit prijzen die variëren van slechts € 34.000 voor een hectare simpele AC Bourgogne (+ 6%) tot € 4 miljoen voor een grand cru (+ 5%). Ter vergelijking: een hectare in Pauillac doet gemiddeld 2 miljoen. In een enkel uitzonderlijk geval kan de prijs voor zo’n hectare grand cru in de Bourgogne echter wel oplopen tot een duizelingwekkende 9,5 miljoen! De cijfers zijn afkomstig van SAFER, een Franse instelling die zich bezighoudt met grondtransacties in de landbouw.

Aangezien in Frankrijk successierechten gebaseerd zijn op de waarde van de grond, maken familiale bedrijven in de Bourgogne zich niet zonder reden zorgen over deze ontwikkelingen. Alleen kapitaalkrachtige groepen zouden zich op den duur nog eersteklas wijngaarden kunnen permitteren. Denk aan de aankoop van Domaine en Clos des Lambays eerder dit jaar door het concern LVMH.

Nog een paar cijfers. Een hectare premier cru voor rood in de Côte d’Or kostte in 2013 € 525.000 (+ 5%), een hectare premier cru voor wit € 1,27 miljoen (+4%). Een opvallende stijging deed zich voor in Chablis, waar de prijs voor een hectare premier cru met 22% omhoog schoot tot €316.000. Prijzen die ooit een keer terugverdiend zullen moeten worden.

Frankrijk – Noorden van de Médoc zwaar getroffen door hagel
Châteaux in het noorden van de Médoc hebben een zware klap moeten incasseren. In de nacht van eerste op tweede Pinksterdag zijn hun wijngaarden geteisterd door een vernietigende hagelbui. In een kwartier tijd verloren tal van bedrijven in de zone tussen Lesparre en Saint-Yzans-de-Médoc een groot deel van hun oogst 2014. In totaal heeft 1.700 hectare wijngaard schade opgelopen.

Slecht nieuws na het problematische 2013 met zijn Coulure en extreem klein uitgevallen oogst. Behalve in de twee genoemde gemeentes hebben ook wijngaarden in Prignac, Ordonnac, Saint-Germain d’Esteuil, Civrac, Couquèques, Saint-Christoly en Blaignan zware schade opgelopen.
Aan de andere kant van de Gironde was het hevig raak in de Charente, het cognacgebied. Daar is naar schatting 10 % van de totale aanplant in meerdere of mindere mate getroffen en zijn bepaalde gevallen percelen volledig verwoest. Ook in rest van Frankrijk heeft noodweer op 8 en 9 juni voor grote problemen in de agrarische sector gezorgd.

Frankrijk – Dalende prijzen voor Bordeaux
Bordeaux heeft voor het derde opeenvolgende jaar te maken met dalende prijzen, een trend die inzette nadat in 2011 een recordhoogte was bereikt dankzij de alom bejubelde oogstjaren als 2009 en 2010. Wijnen die toen overigens nog niet in gebottelde vorm op de markt waren. Sindsdien zijn de prijzen voor de topwijnen – de selecte groep van slechts enkele tientallen châteaux die publicitair de meeste aandacht trekt – gemiddeld met 40 procent gezakt, ook die van vermeend grote jaren.

Aldus de bevindingen van het Londense Liv-ex, een belangrijk internationaal platform voor de handel in Bordeauxwijnen. Liv-ex signaleert ook een apathische reactie van de markt op de voorverkoop van 2013. Slechts voor een handjevol wijnen zou er enige serieuze vraag geweest zijn. Een oplevende belangstelling is er wel voor wijnen uit 2011 die nu gebotteld en wel op de markt zijn. Ze zijn de goedkoopste van de recente jaren en hebben de zegen van Robert Parker gekregen.

Nieuw-Zeeland – Oogst 2014
Als er op het eind geen regen was gevallen, zou Nieuw-Zeeland een grandioze oogst hebben gehad. Nu net niet. Toch is 2014 weer een heel goed jaar, althans voor diegenen die op tijd konden plukken. Sleutelwoord: beheersing van de rendementen. Want 2014 was op zijn zachtst gezegd uitbundig. Met een opbrengst van 445.000 tot druiven leverde het 29 % meer op dan 2013. Gelet op de sterke internationale vraag komt dat goed uit.

North Island (Gisborne, Hawke’s Bay, Martinborough)
Promising grapes: Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
Het grootste deel van het seizoen waren de omstandigheden gunstig. Zo gunstig dat al vroeg geplukt kon worden, d.w.z. vanaf 1 maart. Dit was ideaal voor telers van vroeg rijpende rassen. Wie het van later of echt laat rijpende rassen als Cabernet of riesling moest hebben, trof het minder. Begin april bracht aanhoudende regen die de rijping zo goed als blokkeerden. Plukken voor de regen bleek daarom van cruciaal belang. Werkelijk problematisch was de situatie voor rassen als Cabernet en riesling die niet aan volledige rijping toe kwamen en daarom vaak ongeplukt aan de stok moesten blijven hangen. Goedmakers zijn het ruime volume en de goede kwaliteit wanneer er op tijd geplukt kon worden. Syrah, Chardonnay en Pinot Noir deden het heel goed.

South Island (Marlborough, Canterbury/Waipara, Central Otago, Nelson)
Een zacht voorjaar en een dito zomer resulteerden in het vroeg uitbotten van de stokken, een probleemloze bloei en een in potentie groot oogstvolume. Beheersing van het rendement door vroegtijdig een ‘groene pluk’ door te voeren was van essentieel belang om een goede kwaliteit van het fruit te waarborgen. Wie te veel, en daarmee nog niet rijp fruit had hangen op het moment dat het tijdens de pluk zwaar begon te regenen, moest daar uiteindelijk duur voor betalen. Dankzij het goede weer begon die pluk overigens al vroeg, op 25 februari. Dat bleek achteraf een gelukkige omstandigheid, want in de tweede week van april begon het te regenen, en dat zou tien dagen lang duren. Wie er op tijd bij was, kon dik tevreden zijn met druiven als Sauvignon, Chardonnay en Pinot Noir. Door: René van Heusden