Wijnwetenswaardigheden Februari 2014

Print Friendly, PDF & Email

 – “De Wijnhoeve”

Wereld – Cabernet Sauvignon meest aangeplante druivenras
Uitgebreid en minutieus statistisch onderzoek door de University of Adelaide’s Wine Economics Centre toont aan dat de wereldwijde aanplant van wijngaarden tussen 2000 en 2010 ingrijpende veranderingen heeft ondergaan. Niet alleen kromp die aanplant in oppervlakte verder met 6% nadat er in de jaren negentig al 8% van afgegaan was, ook de onderlinge rangorde van druivenrassen is er heel anders gaan uitzien. Steeds minder rassen blijken een steeds groter aandeel binnen die aanplant voor hun rekening te nemen.

De studie Which Winegrape Varieties are Grown Where? onderscheidt 2.019 rassen, verdeeld over 1.271 primaire rassen en 748 synoniemen. Namen in 2000 nog 21 daarvan de helft van de mondiale aanplant voor hun rekening, in 2010 waren dat er nog maar 15. Het aandeel van de 35 belangrijkste steeg van 59% in 2000 tot 66% in 2010. Deze concentratie heeft zich vooral voorgedaan in de Nieuwe Wereld, waar de top 7 goed is voor de helft van de aanplant. In de Oude Wereld zijn er daar nog altijd 17 voor nodig. Rassen van Franse herkomst zijn het meest in trek met 36% van de wereldwijde aanplant in 2010 tegen 26% in 2000. In landen als Nieuw-Zeeland en Chili komen ze zelfs aan 90%. Frankrijk zelf komt niet verder dan 60%, aangezien de Grenache daar van Spaanse afkomst is.  

De actuele top 5 van mondiaal aangeplante rassen wordt aangevoerd door Cabernet Sauvignon waarvan de aanplant tussen 1990 en 2010 verdrievoudigde tot de huidige 300.000 hectare. Cabernet wordt gevolgd door Merlot, de snel aan terrein winnende Tempranillo, Chardonnay en Syrah. Van die laatstgenoemde verdubbelde de aanplant tussen 2000 en 2010. De grote verliezers zijn Airén, de basisdruif voor Spaanse brandy in La Mancha en hoewel alleen in Spanje aangeplant ooit wel de wereldwijde nummer 1, Garnacha, die met name in Spanje stuivertje wisselde met Tempranillo, en Trebbiano (Ugni Blanc).

Nog een interessant gegeven is dat blauwe rassen een voorsprong hebben genomen op witte. Hun aandeel steeg van 49 % in 2000 tot 55 % in 2010. Wellicht is de gestegen populariteit van rosé hiervoor mede verantwoordelijk geweest. Tot slot nog een curieus detail: de aanplant van China, overigens berucht om zijn ondoorzichtigheid als het op statistische informatie aankomt, zou voor niet minder dan 96 % uit blauwe rassen bestaan.

Top 10 van wereldwijd aangeplante druivenrassen in 2010:

  1. Cabernet Sauvignon
  2. Merlot
  3. Airen
  4. Tempranillo
  5. Chardonnay
  6. Syrah
  7. Garnacha Tinta (Grenache noire)
  8. Sauvignon Blanc
  9. Trebbiano toscano (Ugni Blanc)
  10. Pinot Noir

Australië – Prosecco mag
De Winemakers’ Federation of Australia (WFA) heeft zich met succes verzet tegen een poging van de Europese Commissie om de naam Prosecco in hun land geregistreerd te krijgen als geografische indicatie. Dit zou een verbod op het gebruik van die naam in Australië betekend hebben. Het verzet van de WFA is gebaseerd op de omstandigheid dat ‘Prosecco’ al enige tijd gebruikt wordt door Australische producenten als verwijzing naar het gelijknamige druivenras.

Na enkele maanden van juridische schermutselingen heeft Europa nu afgezien van haar eerdere claim.

Canada –  Recordoogst icewine
De strenge vorst die Noord-Amerika al weken in zijn greep houdt, heeft in Canada gezorgd voor een vroege en zeker de grootste oogst van icewine aller tijden. In Niagara Peninsula (Ontario) werd ruim 6.800 ton bevroren druiven geoogst. Al vanaf medio december kon dat gebeuren voor vinifera-druiven als riesling en Cabernet franc die vanwege hun dunnere schil baat hebben bij een zo vroeg mogelijke pluk. Voor de vidal met zijn dikkere schil kan dat gerust wat later gebeuren. Ook British Columbia profiteerde van de vrieskou. Daar werd ongeveer 1.000 ton geoogst, dubbel zo veel als het jaar ervoor. 

Duitsland – Oogst 2013
In Duitsland heeft de oogst 2013 voor wisselende resultaten gezorgd met als algemene teneur dat de opbrengst (te) klein was en de kwaliteit zelden meer dan correct. De problemen: het koele en natte voorjaar, op grote schaal Verrieselung (coulure) en een moeizame, late rijping onder bedreiging van regen en rotting. Duitse producenten moesten het ditmaal stellen zonder goldener Oktober. Duitsland als geheel oogstte 8,3 miljoen hectoliter, ruim onder de opbrengst van 2012 en onder het meerjarig gemiddelde.

Een van de positieve uitzonderingen is de Ahr die wel vrij goed presteerde en veel meer dan 2012 oogstte. Baden werd geplaagd door overmatige regenval in oktober en oogstte veel minder dan in 2012. Verder blijken de wijnen ongewoon licht in alcohol te zijn uitgevallen, een constant gegeven voor alle Duitse wijngebieden. Met de zuren zit het vanzelfsprekend wel goed. Vandaar dat regelmatig termen als ‘levendig’ en ‘elegant’ opduiken. Franken deed het opmerkelijk goed, vooral qua rijpheid. Maar is dat gebied niet altijd een buitenbeentje?

Voor de Mosel lijkt 2013 ondermaats door gebrek aan rijpheid – zelden meer dan 80° Oechsle – een dikke min qua volume. Ter illustratie de rendementen van een toonaangevende producent met wijngaarden in drie deelgebieden van de Mosel: Mittelmosel 45 hl/ha, Saar 24 hl/ha, Ruwer 19 hl/ha. Hetzelfde verhaal voor de Nahe: weinig volume en kwaliteit aan de lichte kant. De Pfalz produceerde eveneens wat lichtere wijnen met meer zuren dan normaal, wat hier bepaald geen handicap hoeft te zijn. Mogelijk komen er diverse goede Spätburgunders aan. Uit de Rheingau redelijk positieve berichten. Hier haalde de riesling regelmatig 90° Oechsle. Minpuntje: er is te weinig wijn. ‘Fris en fruitig’ kunnen we verwachten uit Rheinhessen. Dit gebied heeft het er qua volume trouwens goed van afgebracht. In diverse andere Duitse gebieden is daarentegen het woord ‘prijsverhoging’ al regelmatig gevallen. 

Oogst Duitsland 2013 in cijfers 

Wijngebied

Oogst

2013

(in hl)

Verschil met

2012 

(in %)

Verschil met

10-jarige gemiddelde

(in %)

Ahr

39.000

+ 30

– 5

Baden

1.000.000

– 14

– 21

Franken

435.000

– 2

– 7

Hess. Bergstraße

24.000

– 20

– 23

Mittelrhein

27.000

+/- 0

– 16

Mosel

620.000

– 7

– 30

Nahe

265.000

– 15

– 23

Pfalz

2.100.000

– 11

– 6

Rheingau

190.000

– 18

– 21

Rheinhessen

2.600.000

+/- 0

+ 1

Saale-Unstrut

42.000

+ 56

+ 5

Sachsen

18.000

– 10

– 5

Württemberg

950.000

– 17

– 15

Totaal Duitsland  

  8.310.000

– 8

– 10

Bron: Deutsches Weininstitut


Frankrijk – Weinig perspectief voor primeurcampagne Bordeaux 2013
De vooruitzichten voor de primeurcampagne 2013 in Bordeaux zien er niet  gunstig uit. In Bordeaux zelf wordt openlijk toegegeven dat 2013 met zijn onmogelijke weersomstandigheden wel heel erg ‘uitdagend’ was. En dat zich dat in de kwaliteit van de wijnen heeft laten voelen. Meer dan ooit is het parool: selectie. Premier cru Lafite gebruikte bijvoorbeeld slechts 30% van zijn opbrengst voor de grand vin. Château Malescasse in de Médoc zal helemaal geen 2013 uitbrengen en zijn wijn anoniem in bulk verkopen wegens onvoldoende geachte kwaliteit. Le Pin in Pomerol heeft zo weinig wijn beschikbaar dat het niet zal meedoen aan primeurverkoop.  De grote vraag is natuurlijk of producenten water bij de wijn zullen doen wat betreft de prijzen. Er lijkt moeilijk aan te ontkomen.

Frankrijk – Minder Champagne verkocht in 2013
Ondanks een goede decembermaand zijn de wereldwijde verkopen van Champagne in 2013 met 1,5% gedaald in vergelijking met 2012, al waren het er altijd nog wel 304 miljoen. De waarde daalde met 2% tot 4,3 miljard euro. Voornaamste boosdoeners waren Europa, waar de afzet met 4% terugliep, en Frankrijk zelf met een min van 2,3%. Landen buiten Europa deden het beter met een plus van 3,2%.

Frankrijk – Pommard wil vaart zetten achter promotie
Producenten in Pommard hebben een officiële aanvraag ingediend bij de bevoegde autoriteiten voor promotie van een aantal premiers crus binnen de grenzen van hun gemeente tot grands crus. Twee jaar hebben ze gewerkt aan het samenstellen van een 150 pagina’s tellend dossier dat het regionale INAO in Dijon moet overtuigen om aan die promotie goedkeuring te verlenen. De climats die hiervoor in aanmerking zouden moeten komen zijn Rugiens (haut en bas), Epenots (grands en petits) en Clos des Epeneaux met respectievelijk 13, 23 en 5 hectare, goed voor samen 41 hectare grand cru. Als argumenten voor promotie dienen de doorgaans hogere prijs die voor wijnen uit deze cru’s betaald wordt in vergelijking met die van andere premiers, historische classificaties waarin deze wijngaarden hoog worden aanslagen en een ‘complex terroir’. Enig uithoudingsvermogen bij de aanvragers is wel gewenst, want de ambtelijke molens van het INAO malen doorgaans langzaam.  

Frankrijk – Onenigheid in Sauternes over droog wit
Het gaat niet lekker met de edelzoete wijnen uit Sauternes en Barsac. Vandaar dat heel wat producenten hun commerciële heil zoeken in de productie van droge witte. Tot nu toe hebben die het moeten stellen met de generieke Bordeaux Blanc, maar er gaan stemmen op om daar AOC Graves van te maken. Gelet op de ligging van Sauternes en Barsac als een enclave binnen de Graves zit daar de nodige logica achter. Bovendien geniet Graves een hoger aanzien dan Bordeaux Blanc, wat commercieel gezien een pluspunt is. Tegenstanders vrezen echter dat zo’n wijziging voor menig producent een zetje in de rug zou betekenen om volledig over te stappen van edelzoet op droog. En dat Sauternes daarmee wellicht het naburige Cérons achterna zou gaan, waar de droge AC Graves de zoete wijnen grotendeels heeft verdrongen. 

Italië – Veelbelovende Amarone 2010
In Verona is in januari het oogstjaar 2010 van Amarone della Valpolicella voorgesteld. Het is het eerste oogstjaar met de status van DOCG. Door het vrij koele en vochtige weer in 2010 hebben de wijnen over het algemeen wat minder alcohol en restsuiker en juist wat meer zuren dan in vorige jaren. Bij een per definitie krachtige en alcoholrijke wijn als Amarone is dat een positief gegeven. Met name het stijlcontrast met het warme en droge 2009 is groot. In 2010 winnen elegantie en expressie het van kracht. Tal van wijnen zullen pas in een later stadium op de markt komen omdat ze hun opvoeding nog niet voltooid hebben. De promotie tot DOCG  heeft voor een opmerkelijke sprong voorwaarts in de productie van Amarone gezorgd. Die steeg immers van 8,7 miljoen flessen in 2009 tot 12,4 miljoen in 2010. Daarmee is de groei er nog niet uit, want voor 2013 – een moeilijk jaar – is de teller al gestegen tot bijna 13,8 miljoen.     

Portugal – Premium Ports winnen terrein
De verkoop van port is in 2013 (periode januari – november) met ruim 3% gedaald in volume vergeleken met 2012. Deze daling komt volledig op rekening van wijnen van basiskwaliteit. In deze categorie bedroeg de volumedaling namelijk 5%. Het goede nieuws voor de port-shippers is de toenemende vraag (+ 4% in volume) naar premium wijnen, zij het dat die vraag sterk wisselde per afzonderlijke markt.  De waarde steeg in dezelfde periode met 4,3% voor het totaal met de aantekening dat standaard Ports 1% verloren en premium Ports 13% wonnen. Premium Ports vormen iets meer dan een vijfde van het totale volume, maar zijn goed voor 40% van de waarde. Nederland stond in 2013 op de 2e plaats qua volume (na Frankrijk) en op de 4e plaats gemeten naar waarde op de lijst van buitenlandse markten. De gemiddelde prijzen in euro/liter bedroegen 3,71 voor alle categorieën, 3,18 voor standaard Ports en 8,94 voor premium kwaliteiten.

Zuid-Afrika – Aanloop naar oogst 2014 uitdagend
Het groeiseizoen 2013-2014 is er in Zuid-Afrika een geweest met de nodige uitdagingen in de wijngaard. In de zomermaanden december en januari viel er ongewoon veel regen. Dit maakte het noodzakelijk om de uitbundige groei van bladeren te corrigeren door uitdunning. Anders zou de rijping van de druiven in het geding gekomen zijn. Een kwestie van ‘energiemanagement’ dus. Het natte weer leidde ook tot een veel hogere ziektedruk dan normaal, wat ook weer ingrijpen noodzakelijk maakte. Naar verwachting begint de pluk dit jaar op veel plaatsen een week later dan gemiddeld, want behalve nat was het ook koel.
Door: René van Heusden

Geen wijn dit jaar voor Malescasse

HAUT-MÉDOC – Een rampzalig voorjaar, een slechte bloei, hagel, geen mooie druiven en een te vroege oogst. Het waren deze ingrediënten die er voor hebben gezorgd dat Chateau Malescasse dit jaar geen wijn zal bottelen. De opbrengst zal worden verkocht als bulk, onder de eenvoudige Médoc-appelation, zonder toevoeging van de naam van het chateau. Volgens een woordvoerder van het chateau, Stéphane Derenoncourt, was de kwaliteit van de wijn lang niet slecht, maar voldeed het simpelweg niet aan het niveau dat ze nastreven.

 

In 2011 veranderde het chateau van eigenaar. Philippe Austruy werd de nieuwe trotse eigenaar. Terwijl 2012 een topjaar voor hem werd met wijn van een uitzonderlijke kwaliteit, is 2013 dat niet. ‘Middelmatige kwaliteit, zonder verouderingspotentieel’, zo omschreef Derenoncourt de wijn uit 2013 aan Le Figaro. Volgens hem zullen andere wijnhuizen hun voorbeeld volgen, ‘ze hebben nu eenmaal geen andere keus. De wijnhuizen die wel hun wijn op de markt zullen uitbrengen, zullen dit doen met prijzen die 20 tot 50% onder het gemiddelde liggen’, aldus Derenoncourt.

 

Rioja breekt record

LOGROÑO (Spanje), 20 februari 2014 – Rioja deed goede zaken in 2013. Meer dan 277 miljoen liter Rioja werd er in 2013 verkocht en dat is niet alleen bijna 4% meer dan het voorgaande jaar, maar tegelijk een nieuw record. En 90% van die grote plas wijn is rood.

 

De Crianza is nog altijd de best verkochte wijn voor Rioja. De verkoop hiervan steeg ten opzichte van 2012 met 5,19% tot 101,5 miljoen liter. Deze stijging lag vooral aan de grotere afzet in Spanje zelf.

De Gran Reserva deed het in 2013 uitzonderlijk goed. De verkoop hiervan steeg maar met liefst 17%.

Spanje blijft overigens zelf de grootste liefhebber van de Rioja: 63,1% is bestemd voor het land zelf. Grootste exportlanden blijven de VS, Groot-Brittanië, Duitsland en Zwitserland.

Bron: Drinks